Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házim

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
705
100cm távolságra lévő függőleges fal irányába talajszintről elhajítunk egy pontszerű testet. A vízszinteshez képest 45fokos szöget bezáróan mekkora kezdősebességgel kell indítani a testet, hogy a falon 50m magasságban lévő nyílásba berepüljön? légellenállástól eltekuntünk
A, 44,3 m/s
B, 257,7 m/s
C, 13,9 m/s
D, 7,1 m/s
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

3
javítva: 100m
0

100m távolságra lévő függőleges fal irányába talajszintről elhajítunk egy pontszerű testet. A vízszinteshez képest 45fokos szöget bezáróan mekkora kezdősebességgel kell indítani a testet, hogy a falon 50m magasságban lévő nyílásba berepüljön?

Először is kiszámolod, hogy mekkora függőleges irányú elmozdulásra van szükség.
A függőleges irányú elmozdulás nagysága 50 méter. Ha a tárgyat 50 méter magasról ejtjük le 0 kezdősebességgel és g gyorsulással , annak ugyan akkora lesz a sebessége, mintha ha a v0 sebességgel és -g vel számolnánk.

`50m=(9.81*t^2)/2 => t=sqrt(100/9.81)=3,19 s`

`v`függőleges`=a*t=9.81*3,19=31,32 m/s`

Ezek után ki tudjuk számolni a vízszintes összetevőt. Mivel nincs légellenállás, egyenes vonalú, egyenletes mozgásról van szó. Vagyis `s=v*t` A golyónak ugyan annyi ideje van eljutni a 100 méteres távolsághoz, mint az 50 méteres magassághoz. Behelyettesítve:
`100=3.19*v`vízszintes` =>v`vízszintes`=100/3.19=31.35 m/s`
Bár amennyiben tudjuk, hogy 45 fokos szögben dobtuk el a testet, akkor annak a tangense 1, így a szöggel szembeni, és a szög melletti (vízszintes és függőleges összetevő) is ugyan akkora kell, hogy legyen.

A tényleges sebességet a két sebességvektor összeadásával kapjuk meg, vagy a sinus függvény (szöggel szembeni/átfogó)-be való behelyettesítéssel.

`sin 45°=31,32/v `eredő
`v` eredő`=31.32/0.707=44,29 m/s`

Másik módszerrel:

`sqrt(31.32^2+31,35^2)=44,31 m/s`

Ezek a minimális eltérések a szögfüggvények számológéppel való közelítő értékeik miatt vannak. De a helyes válasz az A.

1

mindez kb. fejben, mivel nem kérnek számolgatást:
- azt a sebességet kell megkeresni, amelyiknél az 50 m magasan lévő nyílás a röppálya max. magasságán van, ebből következik, hogy utána is 100 m-t fog még repülni a test, amíg földet ér. - - tehát a röppálya Xmax távolsága = 200m, magassága = 50m kell, hogy legyen.
- két képletet azonban tudni kell:
1. hajítás magassága: ymax = v0y2/ 2g
2. hajítás távolsága: Xmax=2*v0x*v0y / g, ahol a vx,yaz induló sebesség két komponense, ami 45 fok esetén V0x=V0*cos45, ill. sin45, de ez mindkét esetben 0,707 ... 44 m/s esetén kb. 31 m/s mindkét komponens, azaz
ymax=31*31 / 20 = kb. 50m,
míg az xmax = 2*31*31 / 10 = 200 m
ennyi
1