Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
722
Cos( 5x -3π/4) = cos( 3x + π/4)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
cos(a)=cos(-a) ezért a két lehetséges út
5x-3p/4=3x+p/4
2x=4p/4 +k*2p k E Z
x=p/2 +k*p k E Z
vagy a másik
5x-3p/4=-3x-p/4
8x=2p/4 +k*2p k E Z
x=p/16 +k/8*p k E Z
Módosítva: 9 éve
0

cos( 5x -3π/4) = cos( 3x + π/4)
5x - 3π/4 = +-(3x + π/4) + const * 2π <- A cos 2π szerint periodikus és páros függvény

Először pozitív előjelre:
5x - 3π/4 = 3x + π/4 + const * 2π
5x = 3x + 4π/4 +const * 2π
5x = 3x + π +const * 2π
2x = π + const * 2π
x = π/2 + const * π // Ahol a konstans tetszőleges egész

Negatív előjelre:
5x - 3π/4 = -3x - π/4 + const * 2π
8x - 3π/4 = - π/4 + const * 2π
8x = 2π/4 + const * 2π
8x = π/2 + const * 2π
x = π/16 + const * π / 8 // Ahol a konstans tetszőleges egész
1