Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mechanika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
553
Egy 50 [cm] sugarú, álló helyzetből induló kerék szögsebessége 10[s] alatt éri el a 2 [rad/s] értékét.
Mekkora a kerék érintőirányú gyorsulása?
A: 0,2 [m/s2]
B: 0,3 [m/s2]
C: 0,1 [m/s2]
D: 0,4 [m/s2]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`r=50cm=0.5 m`

`t=10s`

`omega(10)=2 (rad)/s=beta*t+omega`0, ahol `omega`0=0, mivel 0 kezdősebességről kezdtük gyorsítani a testet.

Behelyettesítve a képletbe:
`2=beta*10+0 => beta=0,2`

Az érintő irányú (tangenciális) gyorsulás megegyezik `beta*r=0,2*0,5=0,1` vagyis a c lesz a jó megoldás.
0