Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Svájc érdekességek

888
Svájc környezetvédelméről tudnátok nekem írni néhány sort? Meg néhány érdekes tudnivalót? Egy prezentációhoz kellene.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
földrajz, svájc, környezet, érdekességek
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
Svájc hosszú ideje óvja környezetét és természeti erőforrásait. 1876-ban fogadták el az erdővédelmi törvényt, amivel Svájc az elsők között volt a környezetvédelmet előtérbe helyező országok között. 1953 óta a környezet óvása az alkotmányban is szerepel.
A hulladékgyűjtést és a saját környezetének rendben tartását a lakosság nagy része fontos személyes kötelességnek tekinti.
Svájcban környezetvédelmi szempontból a légszennyezés jelent elsődleges problémát, amit nagyrészt a járművek okoznak. 2000-ben az évi kibocsátott szén-dioxid mennyisége 39 millió tonna volt. Szigorú előírások vonatkoznak az 1987 után gyártott gépjárművek megengedett légszennyezésére.
Hasonló problémát jelent a vízszennyezés, amit a folyókba kerülő foszfát, műtrágya és rovarirtók okoznak. Az ország rendelkezésére álló vízmennyiség 73%-át az ipar használja fel. A városok évente 3 millió m³ szilárd halmazállapotú szemetet állítanak elő.
A Svájci Erdőgazdálkodási Iroda 1986-os évi jelentése szerint az erdők 36%-a elpusztult vagy súlyosan károsodott a savas esők vagy más légszennyezés következtében.
Svájcban egyetlen nemzeti park van, az viszont 1914 óta. Neve Svájci Nemzeti Park, Graubünden kantonban található. A látogatók előtt nyitva áll, de tilos letérni a jelölt turistautakról. Nemcsak a természeti környezet védett, hanem a park területére eső települések is.


- a svájci Henri Nestle alapította Nestlé cég a világ legnagyobb élelmiszer ipari vállalata
- az ingatlanárak olyan magasak, hogy csupán a svájciak egyharmada engedheti meg magának, hogy saját lakásban/ házban éljen
- Svédország után Svájcban a legmagasabb a várható élettartam
- mintegy 400,000 svájci állampolgár emigrált Észak és Dél Amerikába 1850 és 1914 között és alapított svájci kolóniákat. Ennek emlékét őrzi az a 26 falu és város Bern kantonban, melyek neve amerikai eredetű
- csokifogyasztásban Svájc vezeti a világranglistát; egy átlag svájci 10,43 kg csokit eszik meg évente
1