Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. Kellene egy kis segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1014
Ezekben az egyenlőtlenségekben kellene segítség.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
Rendezni kell 1 oldalra a másodfokú egyenletet, hogy a másik oldalon 0-t kapjál.
Ezután meg kell keresni a másodfokú egyenlet megoldásait, innen pedig már egyszerűen meg lehet határozni.
0

Példának az első feladat:
8 - 4x < - x2 + 2x
rendezve:
x2 -6x + 8 < 0

kiszámolod a gyökeit:
x1 = 2
x2 = 4

Mivel az x2 pozitív, ezért a parabola felfelé néz, így ]2, 4[ között 0 alatti értéke.
Tehát a megoldás 2 < x < 4
0

4. feladat
x4 > 4x2
Értelmezési tartomány: kizárjuk x = 0-t, ekkor úgysem teljesül az egyenlőtlenség.
Ezért oszthatunk x2-tel.
Osztás után:
x2 > = 4

Megkeressük a gyököket:
x1 = -2
x2 = 2

Megoldás:
]-∞, -2[
]2, +∞[
0

2. feladat

2x-10>= 5x-
-3x-10>=0

x1=5
x2=-2

]-végtelen;-2]és[5; + végtelen[
0

3. feladat

xnégyzet- 4x+4
0