Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetétel

Főoldal » Középiskola » Kémia
1535
1:3 térfogatarányban összekeverünk azonos állapotú nitrogén- és hidrogéngázt. Mi a keletkező gázelegy V/V%-os, n/n%-os, m/m%-os összetétele és átlagos moláris tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

A térfogat%-os és mol%-os összetétel gázoknál egyenlő.

1:3 esetén 100 mol elegyben van 25 mol nitrogén és 75 mol hidrogén.

Tömeg%:

25 mol nitrogén az `25*28`=700 g, 75 mol hidrogén az `75*2` = 150 g. Az elegy mennyisége: 700+150=850 g

850 g elegyben van 700 g nitrogén.

100 g elegyben van `100/850*700` = 82.35 g nitrogén.

Az elegy 82.35 tömeg% nitrogént és (100-82.35=)17,65 tömeg% hidrogént tartalmaz.


Átlagos moláris tömeg: (az egyszerűség kedvéért legyen 1 mol nitrogén és 3 mol hidrogén; a gázelegy összesen tehát 4 mol)

`M_("átl")` = `(M_(N_2)*n_(N_2)+M_(H_2)*n_(H_2))/n_("összes")` = `(28*1+2*3)/4` = 8.5 `g/(mol)`
1