Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia átkristályosítás - számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1489
Sziasztok
Ti ezt hogy számolnátok ki? (Keverési egyenlettel hogy írnátok fel? )
Köszi! :)
Egy sóbol 80⁰C-on 100g víz 60,0g-ot old, 20⁰C-on a telített oldat 25 tömegszázalékos (m/m%). Legalább mekkora tömegű sóból kell kiindulni, hogy az átkristályosítás során 150g sót kapjunk, a 80⁰C-on telített oldat 20⁰C-ra való hűtésekor?
A só hány százalékát lehet így visszanyerni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
80°C-on:

100 g víz 60 g-ot old, akkor

160 g oldatban van 60 g oldott anyag

hány g oldatban van x g oldott anyag.

`x/60*160` = 2.67x g

A kiindulási oldatunk 2.67x g, benne az oldott anyag x g.

Átkristályosítjuk.

Az oldat tömege csökken, az oldott anyagé is, 150 g-mal. (150g 100%-os "oldat" távozik).

A végén pedig kapunk egy 25%-os oldatot. A maradék oldat mennyisége (2.67x-150) g.

Keverési egyenlet:

x - 150 = `(2.67x-150)*0.25`

x= 337,5; ennyi sóból indultunk ki.


150 g só kristályosodott ki, 337.5 g-ból indultunk ki, akkor a visszanyert mennyiség:

`150/337.5*100` = 44.44 %
0