Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplett fizika házifeladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
996
Hello!
Fizika órán a fizika tanárnő egy számomra eléggé komplikált feladatot adott fel, amit nem igazán tudok megoldani. Eddig részleteket sikerült kiszámolgatnom, viszont nem tudom biztosra, hogy a megfelelő értékeket kaptam, ezért szeretnék megkérni egy kissé jártasabb embert, aki megoldaná és levezetné ezt nekem.
Végtelenül hálás lennék érte!

Feladat:
Az induló lift egyenletesen gyorsuló mozgással 4s múlva 3 m/s sebességet ér el. Ezzel a sebességgel süllyed 20 másodpercig, majd az utolsó 6 másodpercben egyenletesen lassulva megáll. Határozza meg az induló és fékezési szakaszban a gyorsulást, a gyorsulási szakasz hosszát! Mekkora utat tesz meg a lift lefelé? Határozza meg a lift átlagos sebességét! Készítse el a mozgás gyorsulás-idő, sebesség-idő és út-idő grafikonjait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, út, sebesség, gyorsulás, Lift
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A 0 időpillanatban indulunk 0 sebességgel, négy másodperc múlva már 3 m/s lesz a sebessége.

`(/_\v)=3-0=3`

`(/_\t)=4-0=4`

`a=(/_\v)/(/_\t)=3/4`

`s=v`0`*t+(a*t^2)/2` ahol v0 a kezdősebesség, azaz 0

`s=(3/4*4*4)/2=6m`

Utána ezzel a sebességgel fog haladni(nem gyorsul, nem lassul, vagyis egyenes vonalú egyenletes mozgást végez)

`s=v*t=3*20=60m`

Ezek után lassítani kezd. Ha a fékezés kezdetének pillanatát veszed 0 időpillanatnak, akkor a fékezés vége 6s. A sebessége 3m/s ról fog 0-ra változni.

`a=(/_\v)/(/_\t)=-3/6=-1/2`

`s=v`0`*t+(a*t^2)/2` ahol v0 a lift sebessége mikor lassítani kezd, vagyis 3 m/s

`s=3*6+(-1/2*6*6)/2=9 m`

Szóval a lift 6 méteren keresztül gyorsul, 60 méteren keresztül folyamatos sebességgel halad, majd 9 m kell neki a lassításra, így összesen 75 m-t tett meg.

Az átlagsebességet úgy kapod meg, hogy az összes utat elosztod az összes idővel. Vagyis 75m/30s=2,5 m/s lesz az átlagsebesség.

Sebesség idő grafikon (x tengely az idő, y tengely a sebesség):
Kezdőpont (0;0) Gyorsulás vége (4;3) Lassítás kezdete (24; 3) Lassítás vége (30;0) Ha ezeket a pontokat összekötöd egyenes vonalakkal megkapod a sebesség-idő grafikont .

Út idő grafikon(x tengely az idő, y tengely a megtett távolság):
Kezdőpont (0;0) Gyorsulás vége (4; 6) Lassítás kezdete (24; 66) Lassítás vége (30, 75) Ha ezeket a pontokat összekötöd egyenes vonalakkal megkapod a megtett út-idő grafikont.


Gyorsulás-idő grafikon (x tengely az idő, y tengely a gyorsulás)
Kezdőpont (0; 0,75) Gyorsulás vége (4; 0,75) Ezek után a gyorsulás 0 lesz egészen, Lassítás kezdete (24;-0,5) Lassítás vége (30; -0,5)
Módosítva: 6 éve
1