Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házim

Főoldal » Középiskola » Fizika
1011
Egy 3,0 [mm] vastagságú plexi lap felületére 45°-os szögben érkezik egy fénysugár.

Mennyi a plexi abszolút törésmutatója, ha a lapon átjutó fénysugár 1,1 mm-rel tolódik el?

(Segítség: sin(α – β) = sin α * cos β – cos α * sin β )

Válasszon ki egyet:
A. 1,65
B. 1,25
C. 1,35
D. 1,55
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ha a beérkező fénysugár ugyan abban a közegben haladna tovább, akkor 3 mm függőleges távolság megtételéhez 3 mm vízszintes társulna. Ha ez el van tolva 1,1 milliméterrel, akkor 3 mm-hez 1,9mm vagy 4,1 mm társulna. De mivel sűrűbb anyagban kisebb szögben fog megtörni a fény a beesési merőlegeshez képest, ezért az 1,9 lesz az, amit nekünk használni kell.

Egyszerű tangens értelmezéssel:

`tg (beta)=`szöggel szembeni/szög melletti`=1.9/3 => beta=32,35°`

A törésmutató a két szög szinuszának hányadosa:
Így a törésmutató `sin(45°)/sin(32,35°)=1,32`-re jött ki, ez a helyes eredmény.

Valószínűnek tartom, hogy a megoldáshoz használt képlet és a kerekítések miatt jött ki 1,35-re a tanárotoknak, de mindjárt utána számolok.




Módosítva: 6 éve
0

Attól tartok, hogy az előző válaszoló félreértette az adatokat. A helyes ábra a csatolt képen található. A te esetedben Δ=11mm=0,0011m , d=3mm=0,003m és α=45⁰. Ha ezeket az adatokat bedobálod a képletbe, akkor ki fog jönni, hogy a helyes megoldás nem 1,35, hanem 1,65 (1,6345 jött ki nekem), amivel visszhelyettesitve megkapod hogy az elterülés valóban 11mm (nekem 10,999mm).
1