Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
486
Sziasztok.
Hétfőre megkéne csinálnom a fizika házit, viszont elakadtam. Az a) pontra 530 métert kaptam eredményként, viszont a b) pont alatti feladatot nem tudom megcsinálni. Esetleg valaki le tudná nekem vezetni, illetve leellenőrizni az a) feladatomat?

Egy 1000 m magasságban lebegő helikopterből, 3 m/s lefelé irányuló kezdősebességgel lehajítunk egy testet.
a. Mekkora a helikopter és a test távolsága a ledobás után 10 s-mal?
b. Mekkora a test sebessége 400 m magasságban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, Egyenletes, egyenes, mozgás, vonalú
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

s= `v_0*t` + `g/2*t^2` = `3*10` + `5*100` = 530 m, jól számoltál.

b,

s = `v_0*t` + `g/2*t^2` = 400 = `3*t` + `5*t^2`

`5t^2` + 3t -400 = 0

t= 8,65 s (a másik gyök negatív, azt nem vizsgáljuk).

v = `v_0` + `g*t` = 3 + `10*8.65` = 89,5 `m/s`
1