Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
994
Ismeretlen szénhidrogéngáz 20 cm³-ét ugyanannyi nitrogéngázzal és 40 cm³ oxigéngázzal kevertek, és a szénhidrogént elégették. A reakció után a víz lecsapódott, és az eredeti körülmények között mérve 40 cm³ gáz maradt vissza, melyet KOH-oldaton átvezetve, a gáztérfogat a felére csökken. Melyik szénhidrogénről lehet szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y` + `(x+y/4)` `O_2` `Rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

Kiindulás: 20 `cm^3` szénhidrogén, 20 `cm^3` nitrogén, 40 `cm^3` oxigén

Átalakult 20 `cm^3` szénhidrogén, `20*(x+y/4)` `cm^3` oxigén; keletkezett `20*x` `cm^3` széndioxid.

Az egyensúlyi elegyben van 40-`20*(x+y/4)` `cm^3` oxigén, 20x `cm^3` széndioxid, 20 `cm^3` nitrogéngáz.

20x = `40/2` = 20

x = 1

40-`[20*(1+y/4)]` + 20 = 20

y= 4

A keresett szénhidrogén a metán, `CH_4`.
1