Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek 3

Főoldal » Középiskola » Kémia
841
Valahol elvesztem a feladat megoldása során.

Ismeretlen, nyílt láncú, telített szénhidrogén bizonyos mennyiségét 1,000 dm³ tiszta oxigénben maradéktalanul elégettük. A füstgáz térfogata a víz lecsapódása után és az eredeti körülmények visszaállítása után 725 cm³, melyet KOH-oldaton átvezetve, 500cm³-es térfogatcsökkenést tapasztaltunk. Melyik szénhidrogénből indultunk ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`C_xH_(2x+2)` + `1.5x+0.5` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `(x+1)` `H_2O`

Kiindulás: z `cm^3` szénhidrogén, 1000 `cm^3` oxigén

Átalakult: z `cm^3` szénhidrogén, `z*(1.5x+0.5)` `cm^3` `O_2`

keletkezik `z*x` `cm^3` `CO_2` és megmarad `1000-(z*(1.5x+0.5))` `cm^3` `O_2`; ez összesen 725 `cm^3`

`z*x` = 500 (a térfogatcsökkenés).

1000-(1.5xz+0.5z) = 725-500

1000-(750+0.5z) = 225

z = 50

x=10

A keresett szénhidrogén a dekán, `C_(10)H_(22)`.

Ellenőrzés:

50 `cm^3` dekánt elégettünk.

`C_(10)H_(22)` + 15,5 `O_2` = 10 `CO_2` + 11 `H_2O`

Ehhez szükséges `50*15.5` = 775 `cm^3` `O_2`

Megmaradt tehát 1000-775=225 `cm^3` `O_2`, ugyanakkor az egyenlet szerint keletkezett `50*10` = 500 `cm^3` `CO_2`; ez összesen 225+500=725 `cm^3` füstgáz.
1

Tudom már nem aktuális, de küldök talán egy egyszerűbb megoldást. Csatolom kép formájában.
1