Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
751
Ismeretlen, közönséges körülmények között gáz-halmazállapotú, nyílt szénláncú szénhidrogén 10 cm³-ét 60 cm³ azonos állaptú oxigéngázzal kevertünk össze, és a szénhidrogént elégettük. A reakció és a vízgőz lecsapódása után, a kiindulási körülmények között mérve 45cm³-es térfogatot mértünk, melyet KOH-oldaton átvezetve, 40 cm³-es térfogatcsökkenést tapasztaltunk.
Mi volt az ismeretlen szénhidrogén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_xH_y` + `(x+y/4)` `O_2` = x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

`CO_2` + 2 KOH = `K_2CO_3` + `H_2O`


Kiindulás: 10 `cm^3` szénhidrogén, 60 `cm^3` `O_2`

Átalakul: 10 `cm^3` szénhidrogén, `10*(x+y/4)` `cm^3` `O_2`

Keletkezik `10*x`=40 `cm^3` `CO_2`, a maradék 5 `cm^3` az oxigén.

`Rightarrow` 60-5 = 55 `cm^3` oxigén reagált el.

`x+y/4` = `55/10` = 5.5

`y/4` = 1.5

y=6

A keresett szénhidrogén összegképlete: `C_4H_6`.

Mivel nyílt láncú szénhidrogénről van szó, a keresett szénhidrogén a butadién vagy az 1-butin ill. 2-butin. Érdekes, hogy a 2-butin szobahőmérsékleten már folyékony, az 1-butin még éppen gáz (fp: 8 °C).
1