Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek 303

Főoldal » Középiskola » Kémia
672
Ismeretlen szénhidrogéngáz 15cm³-ét 50cm³ azonos állapotó oxigéngázzal kevertünk össze, és szénhidrogént elégettük. A reakció befejeztével, a vízgőz lecsapódása után 42,5cm³ gáz maradt vissza. Melyik szénhidrogént égettük el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`C_xH_y` + (`x+y/4`) `O_2` = x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

Kiindulási: 15 `cm^3` szénhidrogén, 50 `cm^3` `O_2`

Átalakul: 15 `cm^3` szénhidrogén, `15*(x+y/4)` `cm^3` `O_2`; keletkezik `15*x` `cm^3` `CO_2`

A végső elegyben lesz 50-`15*(x+y/4)` `cm^3` `O_2` és `15*x` `cm^3` `CO_2` és ez összesen 42,5 `cm^3`

50-`15*y/4` = 42,5

y=2

Nem sok szénhidrogén van, amiben a hidrogének száma 2, a legstabilabb ezek közül az acetilén (`C_2H_2`)

Szóba jöhetne még pl a `C_4H_2` (diacetilén vagy butadiin), `x+y/4` értékének kisebbnek kell lennie, mint `50/15`, különben a szénhidrogén nem égne el teljesen. (Ennél az esetnél pedig már több lenne.)
Módosítva: 6 éve
1

Nekem nem akar kijönni az y=2 valamiért. Csatoltam két képet, az egyik az előző próbálkozásom, a másik pedig már az utolsó egyenlet, amivel az y jönne ki.
0