Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
753
Ismeretlen, standard körülmények között a gáz-halmazállapotú szénhidrogén a brómos vizet igen gyorsan elszínteleníti. A gáz 10cm³-ének tökéletes elégetéséhez 25cm³ azonos állapotú oxigéngáz fogy. Melyik ez a vegyület?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Ezek a kettős vagy hármas kötést tartalmazó szénhidrogének lesznek, brómaddícióval.

Az olefineknél láttuk, hogy 1 mol olefinhez 1.5n mol `O_2` szükséges, de 1.5n = 2.5 esetben nem lesz egész szám. Mivel gázról van szó, kis szénatomszámú. Akkor csak az acetilén jöhet szóba.

`C_2H_2` + 2.5 `O_2` = 2 `CO_2` + `H_2O`

A többi alkinre is felírhatod az egyenletet, de azokhoz több oxigén szükséges.

A vegyület tehát az acetilén (`C_2H_2`).
1

Én még így utólag azt találtam ki rá, hogy a bevitt CxHy=10cm³=1mol
felhasznált oxigén és a bevitt oxigén=25cm³=2,5mol

Nem tudom, hogy hogyan kell törtet szerkeszteni, ezért lefényképezem amit csináltam.
0