Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy d hosszúságú, α szögű ferde, érdes lejtő aljáról állandó F erővel felhúzunk egy m tömegű testet a lejtő tetejéig az ábra szerint.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1102
Egy d hosszúságú, α szögű ferde, érdes lejtő aljáról állandó F erővel felhúzunk egy m tömegű testet a lejtő tetejéig az ábra szerint.
https://imgur.com/29KG3L3

Adatok:

m=80[kg]
F=800[N]
α=30°
μ0=0,25
μ=0,1
d=10[m]


Mekkora a lejtő által kifejtett kényszererő nagysága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

3
Válasszon ki egyet:
A. 407,6 [N]
B. 67,97 [N]
C. 679,66 [N]
D. 683,05 [N]
0

Felbontjuk az F erőt vízszintes és függőleges összetevőkre.
Fvízszintes= `cos (alpha)*F=0,866*800=692,82 N`
Ffüggőleges= `sin(alpha)*F=0,5*800= 400N`
`G=m*g=80*9,81=784,8N`
A függőleges irányú erőket összeadva megkapod a lejtőre merőleges erőt. Ennek értéke:
FN=G-Ffüggőleges=`784,8-400=384,8N`
Ezt megszorozva a `mu`0-val megkapod a tapadási súrlódási erőt, amíg ennél az erőnél kisebb erővel tolod a testedet, nem fog megmozdulni. Miután megmozdult a mozgást a csúszási súrlódásból származó erő fogja lassítani, ami megegyezik a lejtőre merőleges erő és `mu` szorzatával.
Ftapadási súrlódás`=384,8N*0,25=96,2N`
Fcsúszási súrlódás`=384,8N*0,1=38,48N`

A feladat igazából a lejtő által kifejtett erők eredőjére kíváncsi.
Ezt a következőképpen kapod meg. A súrlódó erők egy irányba mutatnak, azért ezeket össze kell adni.
`38,48N+96,2N=134,68 N` Ez lesz a lejtővel párhuzamos összetevő.
`384,8N` a lejtőre merőleges erő lesz a függőleges összetevő.

Ezek eredőjét Pitagorasz tétellel tudod kiszámolni (az lesz az átfogó)
Ennek eredménye pedig 407,6N lesz, vagyis az A megoldás lesz a helyes.
Módosítva: 6 éve
1

Nem jó az elfogadott válasz. Nem vízszintes és függőleges, hanem lejtőirányú és lejtőre merőleges komponensekre kell az erőket felbontani. És mivel csak a nehézségi erő nem ilyen irányú, csak azt kell felbontani:
`G_l=m·g·cos\ α`
`G_m=m·g·sin\ α`

Most csak a kényszererő a kérdés, az pedig az az erő, amivel a lejtő tartja a testet. Az az erő a lejtőre merőleges (tartóerő csak olyan tud lenni), nagysága pedig meg fog egyezni a nehézségi erő lejtőre merőleges komponensének a nagyságával, hisz annak a kompenzálására lép fel.

Szóval a válasz `m·g·cos\ α`
Ez `g=9.81` érték mellett ad olyan eredményt, ami szerepel a megadott 4 válasz között.

A többi adatot nem kellett használni (csak a tömeget meg az α szöget).
0