Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vízszintes, érdes felületen állandó nagyságú F1 és F2 erővel húzunk egy m tömegű testet az ábra szerint.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1153
Vízszintes, érdes felületen állandó nagyságú F1 és F2 erővel húzunk egy m tömegű testet az ábra szerint. (A test elmozdul.)
https://imgur.com/Jfq2nO7
m=50[kg]
F1=200[N]
F2=50[N]
α=30°
μ0=0,25
μ=0,1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Oké a testre a következő erők hatnak:
G=m*g nehézségi erő =`50*9,81=490,5N`
F1 erő=200N
F2 erő, amit kapásból felbontunk függőleges és vízszintes irányú összetevőkre.
F2 vízszintes=F2*`cos (alpha)=50*0,866=43,3 N`
F2 függőleges=F2*`sin (alpha)=50*0,5=25N`
A súrlódási erő meghatározásához szükségünk van a normál erőre is. Ennek nagysága =G- F2 függőleges=490,5-25=465,5 N

Ha a test már elmozdult, akkor csak a csúszási súrlódásból származó erő fog rá hatni, a tapadási súrlódásból ható erő nem. A csúszási súrlódásból származó erp nagysága=465,5*0,1=46,55N

A testre ható erők összege: 200-43,3-46,65=107,65 N

F=m*a
110,05N =50*a
a=2,2 m/s2
Módosítva: 6 éve
1