Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék.Köszönöm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
Ehhez kérnék segítséget. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
ELSŐ FELADAT:

I. `3x-y=0`
II. `6x+3y=5`

I. képletből kifejezed az egyik változót (jelen esetben y-t)
`y=3x`
Az így kapott eredményt behelyettesíted a II. egyenletbe

`6x+3(3x)=5`

`15x=5`

`x=1/3` de mivel tudjuk, hogy `y=3x`, ezért `y=3*1/3=3/3=1`


MÁSODIK FELADAT:

I. `(2y+7)/2=(3-x)/3-3/2`
II. `2y=18-5x`

Itt igazából már 2y ki van fejezve, és mivel ennyi van az I. egyenletben is, ezért csak behelyettesítjük:

`(18-5x+7)/2=(3-x)/3-3/2`

3 és 2 legkisebb közös többszöröse 6, ezért, hogy ne törtekkel kelljen számolni, megszorozzunk mindkét oldalt 6-tal.

`6*(18-5x+7)/2=6*(3-x)/3-6*3/2`

Leegyszerűsítve:

`3*(18-5x+7)=2*(3-x)-3*3=75-15x=6-2x-9`

Ismeretleneket az egyik oldalra, számokat a másikra rendezve:

`78=13x`

`x=6`, de mivel tudjuk, hogy `2y=18-5x =>2y=18-5*6`, ebből kijön, hogy `y=-6`
Módosítva: 6 éve
0