Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék.Köszönöm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
443
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kifejezeted az egyik ismeretlent az egyik egyenletből és behelyettesíted a másik egyenletbe. Majd azt rendezve megkapod az egyik ismeretlen értékét, amit valamelyik eredeti egyenletbe visszahelyettesítesz és megkapod a másik ismeretlen értékét.

Amúgy az első rész B-jének az egyik egyenlete hibás, mivel nincs megadva, hogy `x+y`, mivel egyenlő.
0

Az 1/B feladat első fele hiányos...a többit csatoltam képként.

E,

Behelyettesítő módszer: kifejezzük az egyik egyenletből az egyik ismeretlent és behelyettesítjük a másikba.

`x/3` + `y/2` = -1

5x-2y = 4

Fejezzük ki az első egyenletből y-t.

y = -2-`2*x/3`

A kapott y-t behelyettesítjük a másodikba.

5x-`2*(-2-(2x)/3)` = 4

5x-(-4-((4x)/3) = 4

5x+4+`((4x)/3)`=4

x=0

visszahelyettesítünk az első egyenletbe:

0+`y/2` = -1

y=-2

leellenőrizzük a megoldást a második egyenlettel:

`5*0`-`2*-2` = 0+4=4


F,

2x-`(2y)/5` = 0,2

4y-20x = -1,5

I. x=`y/5` + 0,1

II. 4y-`20*(y/5+0.1)` = -1,5

4y-4y+2 = -1,5

2 = -1.5

Nincs megoldása az egyenletnek.


G,

Egyenlő együtthatók módszere: az x vagy y együtthatója egyenlő, akkor kivonjuk egymásból a két egyenletet és egyismeretlenes egyenletet kapunk.

3x+y = 7

2x+y =5

I. - II.

x = 2

Visszahelyettesítjük az elsőbe:

`3*2`+y = 7

6+y = 7

y = 1

Lellenőrizzük a második egyenleten:

`2*2` + 1 = 4+1=5


H,

4x-3y = -2

2x+3y = 5

I. + II. :

6x = 3

x= `1/2`

I.

4*`1/2` - 3y = -2

2 - 3y = -2

-3y = -4

y = `4/3`


II.

`2*(1/2)` + `3*(4/3)` = 1 + 4 = 5


I.

x-4y = 4

3x + 5y = -22

I. *3 (az első egyenletet szorozzuk hárommal):

3x-12y = 12

3x+5y = -22


II.-I.:

17y = -34

y=-2


I.:

x-`(4*-2)` = 4

x+8 = 4

x= -4

II.

`3*-4` + `5*-2` = -12 - 10 = -22


J.

6x+3y = 4,9

10x-4y = `2/3`

Elsőt szorozzuk kettővel, másodikat 1.5-tel:

12x+6y = 9,8

15x-6y = 1

Összeadjuk a kettőt:

27x = 10.8

x = 0,4

I.

6*0.4 + 3y = 4,9

2,4+3y=4,9

y= `5/6`

II.

`10*0.4` - `4*(5/6)` = 4-`10/3` = `12/3`-`10/3` = `2/3`
0