Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1307
Nem igazán értem ezt a pár feladatot fizikából
1., Mit jelent az, hogy a tégla sűrűsége 2, 5 g/cm3
2., Hogyan számítod ki egy anyag tömegét , ha ismered térfogatát és sűrűségét?
3., A kémia szertárban 250 cm3 (ml)-es üvegben sósavoldat van. Az oldat tömege 0, 3kg. Mennyi a sósav sűrűsége?
4., A tejszállító autó tartályában 4, 3 m3 tej van. A tej sűrűsége 1050 kg/m3 . Mennyi a tartájban lévő tej tömege?
5., A cukor sűrűsége 1, 6 gramm/cm3. Mekkora a térfogata 1kg cukornak?
6., A tej sűrűsége 1, 03 g/cm3 a vízé 1 g/cm3
A., Hasonlítsd össze az azonos térfogatú tej és víz tömegét!
B., Hasonlítsd össze az azonos tömegű tej és víztégfogatát !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1


1, Legyen mondjuk a tégla 1000 `cm^3`-es. Akkor a tégla tömege :

m = `rho*V` = `1000*2.5` = 2500 g = 2,5 kg

2, lásd 1. feladat.

3, `rho` = `m/V` = `(300g)/(250cm^3)` = 1,2 `g/(cm^3)`

4, m = `rho*V` = `1050*4.3` = 4515 kg = 4,515 t

5, V = `m/rho` = `(1000g)/(1.6(g/(cm^3))` = 625 `cm^3`

6,

A, Gondolj ilyenkor mondjuk egy vasgolyóra és egy fagolyóra. A vasgolyónak nagyobb a sűrűsége, így ha ugyanakkorák, akkor a vasgolyó a nehezebb, vagyis a nagyobb sűrűségű. Itt tehát a tejnek nagyobb a tömege ugyanakkora térfogatban.

B, Azonos tömeg esetén: mint az előbb. Két ugyanolyan tömegű vasgolyó és fagolyó közül melyik a nagyobb (nagyobb térfogatú)? a fagolyó. Vagyis a kisebb sűrűségű lesz ugyanakkora tömegek esetén a nagyobb térfogatú, a mi esetünkben a víz.
0