Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1102
A földről függőlegesen fellőtt test sebessége v0=20 m/s. a, Mekkora a test sebessége 1s 2s 4s múlva? b, Mekkora magasságban van ezekben az időpontokban a test? Valaki levezetné nekem? Nagyon fontos lenne❤️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A földről függőlegesen fellőtt test sebessége v0=20 m/s. a, Mekkora a test sebessége 1s 2s 4s múlva? b, Mekkora magasságban van ezekben az időpontokban a test?

A test egy egyenes vonalú egyenletesen változó mozgást fog végezni. A kilőtt golyó sebességének csökkentésére a gravitációs gyorsulás fog hatni (ez lassítja, vagyis negatív előjellel). Az út képlete az ilyen gyorsuláskor:

`s=v*t+(a*t^2)/2` ahol v az indulósebesség, az a a gyorsulás, t pedig az idő. A gravitációs gyorsulás `9,81 m/s^2`

`-9,81=(/_\v)/1`
`v=v0-/_\v=20-9,81=10,19 m/s`

`-9,81=(/_\v)/2`
`v=v0-/_\v=20-2*9,81=0,38 m/s`

`-9,81=(/_\v)/4`
`v=v0-/_\v=20-9,81= -19,24 m/s` vagyis ebben az esetben a testnek az eredetihez képest ellentétes a sebbessége (azaz megállt a levegőben, és elindult lefelé, és erre a sebességre gyorsult fel a 0-ról) Ez elég könnyen belátható, mivel 2 mp-nél a sebessége már majdnem 0 volt.
Innentől fogva biztos, hogy az eredeti indulási helyéhez képest kicsivel lesz csak magasabban a 4. másodpercben.

Ezek alapján:
t=1s időpillatanban:
`s=20*1-(9,81*1)/2=15,095 m`
t=2s időpillatanban:
`s=20*2-(9,81*4)/2=20,38 m`
t=4s időpillatanban:
`s=20*4-(9,81*16)/2=1,53 m`
Módosítva: 6 éve
0