Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segitsetek nagyon fontos!FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
883
Kérek mindenkit hogy aki ért hozzá kérem adjon rá válaszkat tényleg nagyon fontos.....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

6
Receptek a megoldásra:

1. A Merkúr jó közelítéssel körpályán kering, ennek sugara meg van adva a feladatban. Ez alapján ki tudod számolni a kör kerületét (a pálya hosszát):
K = r2π

A sebességet megkaphatod, ha a pálya hosszát elosztod a megtételéhez szükséges idővel (meg van adva a feladatban):
v = K / t

A centripetális gyorsulás kiszámítása:
a = v2 / r
0

2. A gravitációs gyorsulás jó közelítéssel 10m/s2. Tehát a test másodpercenként 10 m/s-el lassul. A maximális magasságot akkor éri el a test, amikor abbahagyja a felfelé gyorsulást, tehát a sebessége 0 lesz. Így az emelkedési idő:
t = v/g

A legnagyobb magassághoz egyszerű kiszámolni azt, hogy mennyi a test átlagsebessége: <v>. Ez éppen a kezdősebesség fele. Ezt megszorozva az emelkedés idejével, megkapod a max magasságot:
h = v/2 * t

A 3 sec alatt megtett utat és elmozdulást azért könnyű megmondani, mert pont ennyi az emelkedés ideje, ezért a válasz ismét a kiszámolt h.
0

3. A 20 másodpercig 1m/s2-el gyorsuló test végsebessége 20 m/sec lesz, ebből erre az időtartamra az átlagsebesség 10 m/s. Tehát ez alatt az idő alatt 10m/s * 20s = 200 métert tesz meg. A maradék 40 másodpercben másodpercenként 20 métert tesz meg, ez még 800m azaz összesen 1000m.

A 300 méter megtételéhez a 200m-en túl még 100 méter kell, ez 5 másodperc alatt van meg, ha 20m/s a sebessége, azaz 25 sec az ekkorra eltelt idő.
0

4. v-t grafikon:
- ha a gyorsulás pozitív, a sebesség idővel növekszik, tehát meredeksége pozitív. (emelkedő vonal)
- ha a gyorsulás null a sebesség időben állandó tehát meredeksége nulla. (vízszintes vonal)
- ha a gyorsulás pozitív, a sebesség idővel növekszik, tehát meredeksége negatív. (csökkenő vonal)
0

5. Keplet bolygómozgás törvények wikiről:
- A bolygók pályája ellipszis, és annak egyik gyújtópontjában van a Nap.
- A bolygók vezérsugara (a bolygót a Nappal összekötő szakasz) azonos idő alatt azonos területet súrol.
- A bolygók Naptól való átlagos távolságainak (a, a pálya fél nagytengelyeinek) köbei úgy aránylanak egymáshoz, mint a keringési idejük (T) négyzetei.
Módosítva: 9 éve
0

6. Pillanatnyi sebesség: Adott időben az (ideálisan végtelenül kicsi) időegység alatti megtett út.
v = Δs / Δt, ahol a delták kis mennyiséget jelölnek

Átlagsebesség: Adott időtartam alatt megtett összes út aránya az ehhez szükséges időhöz.
<v> = Δs / Δt, ahol a delták a vizsgált időtartamra és az ez alatti elmozdulásra vonatkoznak

Irányok: A mozgás kezdeti pontjától a végpontja felé mutató vektor adja meg.
1