Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
452
x²-x-12
Ezt kellene teljes negyzette alakitani...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x²-x-12
Ezt kellene teljes negyzette alakitani...

Szerintem amire te gondoltál az a gyöktényezős felbontás, mivel ezt nem tudod teljes négyzetté alakítani. ( Illetve lehet, de az nem egyszerűsíti a történetet)
A gyöktényezős felbontáskor a másodfokú megoldóképlettel megkeresed a függvény és az x tengely metszéspontját.

x1,2=`(-b+-sqrt(b^2-4ac))/2(a)`

Erre megkapod, hogy x1=4 és x2=-3

Ezek után behelyettesíted ebbe a képletbe: a(x-x1)(x-x2), így megkapod a megoldást.

1(x-4)(x+3)

Ha összeszorzod (minden tagot minden taggal) kijön az `x^2-x-12` képlet.

Teljes négyzetté alakításkor tudod, hogy `(a+b)^2=a^2+2ab+b^2`

Ebből a-t megtalálni nem nehéz, tisztán látszik, hogy x lesz az, hiszen `x^2` ott van a képletben.

Ezek után tovább megyünk és látjuk, hogy `2ab=-x`, vagyis `2b=-1` tehát `b=-1/2`

Szóval a képlet a következő lesz:

`(x-1/2)^2=x^2-2*1/2*x+1/4`

De ez nem egyenlő azzal, ami nekünk van, ezért a teljes négyzetté alakítás után ki kell annyit vonnunk, hogy az értéke ne változzon. Egészen pontosan `-(12+1/4)=-12,25` -t.

Így a végleges megoldás:

`(x-1/2)^2-12,25`


Módosítva: 6 éve
1