Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
945
Egy mértani sorozat első tagja -7, a negyedik tagja -189. Mekkora az n, ha az első n tag összege -68887?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`a_1` = -7

`a_1*q^3` =-189

`q^3` = 27

q = 3

`S_n` = `a_1*(q^n-1)/(q-1)` = -68887 = `((-7*3^n-1))/2`

`3^n` = 19683

n= `(log39363)/(log3)`

n=9
1

Valóban annyi az:
0