Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
1984
Egy mértani sorozat három egymást követő tagjának összege 105. A második tagból az elsőt kivonva 15-öt kapunk . Adja meg a sorozatot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1` + `a_1*q` + `a_1*q^2` = 105

`a_1*q`-`a_1` =15

`a_1*(1+q+q^2)` = 105

`a_1*(q-1)` = 15

osztva a kettőt egymással:

`(1+q+q^2)/(q-1)` = 7

`q^2`+q+1 = 7q-7

`q^2`-6q+8 = 0

`q_1` = 4
`q_2` = 2

`a_1`-eket az egyik egyenletből ki tudod számolni.

`a_(1,1)` = `15/(4-1)` = 5

Az egyik sorozat tehát 5, 20, 80

`q_2` = 2

`a_(1,2)` = `15/(2-1)` = 15

A második sorozat: 15, 30, 60.

Két megoldás van
2