Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
424
Hányféleképp oszthatunk el 21 db tárgyat három ember közt úgy, hogy mindnek pontosan 7 db tárgy jusson?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Feltételezem már vettétek a faktoriálist és a jelölését (`!`).

1. megoldás, "alatt" művelet használata nélkül:
Azzal kezdjük, hogy sorbarendezzük a 21 tárgyat. Ezt `21!` félén tehetjük meg. A sorbarendezett tárgyak közül az első 7-et kapja az első ember, a második 7-et a második, a harmadik 7-et a harmadik. Azonban így eseteket többször számolunk, mivel ez figyelembe veszi az egy embernél lévő tárgyak sorrendjét.
Az egy embernél lévő 7 tárgyat `7!` módon lehet elrendezni, ezért ennyiszer többet számoltunk egy emberre. Mindhárom embernél ennyiszer számoltunk többször, így `(7!)^3`-nal le kell osztani, hogy kompenzáljuk a túlszámolást.
`(21!)/(7!)^3=399.072.960`

2. megoldás, "alatt" művelet használatával:
Kiválasztjuk, hogy a 21 tárgyból melyeket kapja az első ember; ezt `((21),(7))` félén tehetjük meg. Kiválasztjuk, hogy a 14 tárgyból melyeket kapja a második ember; ezt `((14),(7))` félén tehetjük meg. A harmadik embernél nem kell választanunk, hiszen csak 7 tárgy maradt. (`((7),(7))=1`).
`((21),(7))*((14),(7))=399.072.960`
1