Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házim

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
473
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Meg lehet ezt oldani válaszok nélkül is, de azt leíni magyarázattal most fáradt/lusta vagyok. Ha mégis kéred, akkor írj, és módosítom a választ.
Helyette kihasználhatod, hogy adtak választási lehetőségeket.

Mivel nincs légellenállás, a sebesség vízszintes komponense nem fog változni. Ez alapján a mozgás vízszintes része egyenes vonalú egyenletes, tehát igaz rá a `v*t=s` képlet. `v` számolható a kezdősebesség és a szög segítségével: `v=50m/s*cos(alpha)`.
`50*9.86*cos(alpha)=125`
Behelyettesítgeted a négy szöget, amelyikre igaz, az a megoldás. Jelen esetben ez `75.3°`

Normál megoldás:
A mozgás egy ferde hajítás, melynek a függőleges mozgása függőleges felfele hajításnak tekinthető. Függőleges hajításnál a kezdősebesség (és a nehézségi gyorsulás) függvényében megadható, hogy mennyi idő alatt fog a tárgy visszaérni a kezdeti magasságába.
`t=(2v)/g=>(t*g)/2=v`
(először le kell lassulnia 1-ra, aztán fel kell gyorsulnia ugyanúgy v sebességre, hgoy ugyanott legyen)

`v` a függőleges irányú komponens volt, ez a sebességből `v_y=v*sin(alpha)` módon kapható meg (igen, csak úgy megváltoztattam `v` jelölését `v_y`-ra, bocsi).
Az előző egyenlőség segítségével így felírható, hogy
`(t*g)/2=v*sin(alpha)`
`alpha=sin^(-1)((tg)/(2v))=75.23°`
Módosítva: 6 éve
0