Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házim

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
570
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ha elindul a mozgás, `m_1`-re és `m_2`-re is egy csúszási súrlódási erő kezd hatni. Ez `("súrlódási együttható")*("felületeket össeznyomó erő")` képlettel számolható. Jelen esetben a felületeket össeznyomó erő csak a súly lesz mindkét tömegnél.

Az `m_2`-re ható nehézésgi erő merőleges a felületre, így `F_(t_2)=m_2*g=500\quad N`
`F_(s_2)=F_(t_2)*mu_2=50\quad N `
Az `m_1`-re ható nehézségi erő két komponensre bontható: egy felületre merőlegesre és egy felülettel párhuzamosra.
`F_(t_1)=m*g*cos(alpha)=75(sqrt(6)*sqrt(2)) approx 77.65`
`F_(s_1)=F_(t_1)*mu_1=15.53\quad N`
Legyen `F_x` a párhuzamos komponens.
`F_x=m*g*sin(alpha)=289,78\quadN`

A rendszerre ható mozgás irányú erők: `F, F_x`
A rendszerre ható mozgással ellentétes irányú erők: `F_(s_1), F_(s_2)`
A rendszer tömege `m=m_1+m_2=80`

Newton második törvénye szerint:
`Sigma vec(F)=m*a`
`F+F_x-F_(s_1)-F_(s_2)=m*a`
`424.25=80*a`
`a=5.3m/s^2`

A válaszhoz a legközelebb a B áll.
0