Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

159 gramm réz-oxidot (CuO) sósavval reagáltatunk.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
4999
a. Milyen színű a kiindulási réz-oxid?
b. Milyeb a keletkező oldat színe?
c. Írd fel a reakció egyenletét!
d. Hány gramm 20 tömegszázalékos sósav szükséges a reakcióhoz?
e. Mekkora ennek a sósavnak a térfogata, ha a sósav sűrűsége 1,1 g/cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
d:

CuO + 2HCl -> CuCl2 + H2O
CuO moláris tömege 79,5g/mol, 159g /79,5g/mol = 2 mol CuO
ez 4mol HCl-dal reagál -> 4mol *36,5g/mol= 146 g HCl
20 tömegszázalékos oldatból 146g/0,20= 730g kell

e:
sűrűség=tömeg/térfogat (g/cm3)-> térfogat=tömeg/sűrűség= 730g /1,1 g/cm3= 663,6 cm3
0

a.) kék
c.) CuO+2 HCl -> CuCl2 + H2O
Módosítva: 9 éve
0