Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házim

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
855
Egy motoros álló helyzetből indulva 8 másodpercig állandó gyorsulással 144 km/h sebességre gyorsul fel. Ezt a sebességet tartva 20 másodpercig halad tovább, majd 5 másodperc alatt állandó lassulással megáll. Milyen távol állt meg a kiindulási helyétől, ha végig egyenes vonalban haladt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egy motoros álló helyzetből indulva 8 másodpercig állandó gyorsulással 144 km/h sebességre gyorsul fel. Ezt a sebességet tartva 20 másodpercig halad tovább, majd 5 másodperc alatt állandó lassulással megáll. Milyen távol állt meg a kiindulási helyétől, ha végig egyenes vonalban haladt?

Három részre lehet bontani a mozgást:

Gyorsítás fázisa:
8 mp alatt ( `/_\ t`) gyorsul fel 144 k/h=40m/s-ra (`/_\ v`)

`a=40/8=5 m/s^2`
`s=v*t+(a*t^2)/2=0*8+(5*8^2)/2=160 m` (ahol v az induló sebesség, azaz 0)


Sebességtartás fázisa:
Ez egy egyenes vonalú egyenletes mozgás, ami 40 m/s sebességgel 20 másodpercen keresztül áll fenn.

`s=v*t=40*20=800`

Lassítás fázisa: 40 m/s-ról 0 m/s-ra változik a mozgás (`/_\ v` ) 5 másodperc alatt (`/_\ t`) Itt a gyorsulás negatív lenne, de a megtett út ugyanakkora, mintha pozitív gyorsulással 0-ról gyorsítanánk 40 m/s-ra.

`a=(/_\ v)/(/_\ t)=40/5=8 m/s^2`

`s=v*t+(a*t^2)/2=0*5+(8*5^2)/2=100 m`

Ezeknek az s távolságoknak lesz az összege a megtett út: 160+800+100=1060 m
Módosítva: 6 éve
0