Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
465
Egy vegyület 8,23w%-a kálium, 5,70w%-a alumínium, 13,5w%-a kén, 27,0w%-a oxigén, a
maradék pedig kristályvíz. Mi a képlete és hétköznapi neve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`KAl(SO_4)_2*12H_2O`, timsó, kálium-alumínium timsó, kálium-alumínium-szulfát.

Amiben ezek az alkotók vannak, annak valószínűleg ez a képlete.

Ha kétszerannyi az oxigén ,mint a kén, akkor szulfátról van szó. Amiben kétféle kation van (kálium és alumínium),az egy kettős só, a timsók ilyenek.

Vissza tudod ellenőrizni:

A timsó moláris tömege: 474.2 `g/(mol)`, a káliumé 39 `g/(mol)`, ezt kiszámolva:

`39/474*100` = 8.23 %

ugyanígy a többit is ki tudod számolni.

A kristályvizet úgy tudod kiszámolni, hogy a maradék 100-(8,23+5,7+13,5+27)= 45,57%

`474*0.4557` = 216 g víz van 1 mol kristályos timsóban, ez pedig `216/18` = 12

Tehát 1mol timsó 12 mol vízzel kristályosodik.
Módosítva: 6 éve
1