Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika_hajítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
546
8m magasságból vízszintesen 15 m s kezdősebességgel elhajított test mekkora sebességgel csapódik a talajba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
8m magasságból vízszintesen 15 m s kezdősebességgel elhajított test mekkora sebességgel csapódik a talajba?
Mivel a feladat nem írja, nem számoltam légellenállással.

Először kiszámoljuk, hogy a 8 méter magasságból hány másodperc alatt ér a földre.

`s=(v*t+a*t^2)/2` ahol v a függőleges kezdősebesség (ami jelen esetben 0), valamint a gyorsulás pedig a gravitációs gyorsulás. Ha ezt megtettük, ki kell számolnunk a sebességét is ebben az időpillanatban.

`8=9.81*t^2`

`t=sqrt(8/9.81)=0,9s`

`v=a*t=9.81*0.9=8.829 m/s`

A becsapódás sebessége nem más, mint a függőleges és vízszintes sebességek négyzetének gyöke. (Egyszerű Pitagorasz tétel) Mivel nincs légellenállás, a vízszintes sebesség nem csökken.

`v=sqrt(8,829^2+15^2)=17,4 m/s`

A a függőleges és vízszintes sebességek hányadosából tangens függvény segítségével meghatározhatjuk a becsapódás szögét is.

`tan^(-1) x=8,829/15 => x=30.48°`
Módosítva: 6 éve
1