Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
442
16g tömegű Li2SO4* H2O képletű kristályhidrátot 9,4 g vízben oldottak fel. Határozzátok meg a Li2SO4 tömegrészarányát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(Li_2SO4*H_2O)` = 128 `g/(mol)`

`M_(Li_2SO4)` = 110 `g/(mol)`

Az oldat tömege 16+9.4 = 25.4 g

16 g kristályos lítium-szulfát megfelel `16/128*110` = 13.75 g kristályvízmentes lítium-szulfátnak.

25.4 g oldatban van 13.75 g lítium-szulfát

100 g oldatban van `100/25.4*13.75` = 54,13 g lítium-szulfát.

Az oldat 54,13 tömeg% (ugyanaz, mint a tömegrészarány) `Li_2SO_4`-ot tartalmaz.
1