Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (téma : méregkeverés )

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2086

1) 10 kilogramm 40% - os sóoldathoz mennyi 60% - os sóoldatot adjunk, hogy a keverék 50% - os legyen?

2) Hány százalékos volt az ecet, amelyből 6 decilitert kevertünk 4 decilitert 45% - os ecethez, és a keverék 30% - os lett?

Előre is köszönöm annak, aki legalább az egyik feladatban tud segíteni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1) 10 kilogramm 40% - os sóoldathoz mennyi 60% - os sóoldatot adjunk, hogy a keverék 50% - os legyen?

`10*0.4+x*0.6=(10+x)*0.5`
`4+0.6x=5+0.5x`
`0.1x=1`
`x=10`

10 kg 60%-os sóoldatot kell hozzákeverni

2) Hány százalékos volt az ecet, amelyből 6 decilitert kevertünk 4 decilitert 45% - os ecethez, és a keverék 30% - os lett?

`6*x+4*0,45=10*0,3`
`6*x+1,8=3`
`6*x=1,2`
`x=0,2`

20%-os volt az ecet.
0