Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika út/idő

Főoldal » Középiskola » Fizika
480
Sziasztok, érdekelne, hogy itt az eredmények hogyan számíthatóak ki? Próbáltam egy kis ideig, de nem sikerült megoldanom.
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
Ha 90 km/h a sebessége, akkor 30 kilométert egyharmad óra (vagyis 20 perc) alatt tesz meg.
`v=s/t quad -> quad t=s/v=(30\ km)/(90\ (km)/h)=1/3 h`
Ezért 10 óra 40 perckor kell elindulnia.

b)
Az utat meg kell tennie 20-7=13 perc alatt.
`v=s/t=(30\ km)/(13/60 h)=(30·60)/13 (km)/h=...` nem számolom ki.

c)
A 3 km-t 50-es sebességgel ennyi idő megtenni:
`t=s/v=(3\ km)/(50\ (km)/h)="0,06"\ h`
Két város van, az `"0,12"\ h` ami `60·"0,12"="7,2"\ "perc"`.

És kell még `30-2·3=24\ km` országúton:
`t=s/v=(24\ km)/(90\ (km)/h)=16/60\ h=16\ "perc"`

Összesen `"23,2"\ "perc"`, tehát `bb"10 óra 36,8 perckor"` kell elindulni.

Átlagsebesség:
`v=s/t=(30\ km)/("23,2"/60\ h)=...\ (km)/h` számold ki.
1