Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlettel megoldható szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
956
Két város között a távolságot a gyorsvonat 1,5 órával kevesebb idő alatt teszi meg, mint
a tehervonat. A tehervonat sebessége 75
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kérdés: Két város között a távolságot egy gyorsvonat 1,5 órával gyorsabban teszi meg mint egy tehervonat. A tehervonat sebessége 75km/h, a gyorsvonaté 95 km/h. Hány óra alatt teszi meg a gyorsvonat a két város közötti távolságot? Milyen messze van egymástól a két város?

A két város távolsága x km. A gyorsvonat `t_1` = `s/v_1` = `x/95` óra alatt teszi meg. A személyvonat `t_2` = `s/v_2` = `x/75` óra alatt teszi meg. A különbségük 1.5 óra.

`x/75` - `x/95` = 1.5

x=534.375 km-re van a két város egymástól.

Ezt az utat a gyorsvonat `534.375/95` = 5.625 óra alatt teszi meg. (5 óra 37 perc 30 másodperc).

Ezt az utat a személyvonat `534.375/75`= 7.125 óra alatt teszi meg. (7 óra 7perc 30 másodperc).

A kettő különbsége éppen 1.5 óra.
0