Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egymásba írt testek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1764
Egy négyzetes oszlop köré írt gömb sugara 40 cm. Mekkora a négyzetes oszlop térfogata, h az alapél és a magasság hosszának aránya 2:3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A négyzetes oszlop köré írt gömb sugara, a négyzetes oszlop testátlójának fele.
Jelöljük az alapélet a-val, a magasságot b-vel. Tudjuk, hogy a/b=2/3, tehát a=2*b/3
Ha a gömb sugara 40 cm, ebből következik, hogy a testátló 80 cm.
Ha a testátló c, akkor c²=a²+b² (Pitagorasz tétel)
c²=6400
6400=(4*b²)/9+b²
Közös nevezőre hozzuk a törtet, megkapjuk: 57600=13*b²
Innen b²=4431 → b=66,6 cm
Behelyettesítjük és megkapjuk, hogy a=44,4 cm
A négyzetes oszlop térfogata V=a²*b = 131292,6 cm³
1