Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsen valaki kerem

Főoldal » Középiskola » Fizika
503
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
3. a)
Mivel a terhet tartó kötél a teher súlyával azonos nagyságú és irányú erőt fejt ki a csigára (`20*g`). A gravitáció is erőt fejt ki a csigára (`1,6*g`). Így a csiágra jelenleg `21.6*g` erő hat lefele
Ezt az erőt a csiga kötele úgy közvetíti, hogy mindkét irányba azonos nagyságú erőt fejt ki. Ez alapján azonos nagyságú ellenrőt kell kifejteni (`F_t`) (mind a rögzítési pontnak, mind nekünk). Mivel a csiga nem mozdul, a rá ható erők eredője egyenlő, azaz:
`21.6*g=F_t+F_t`
`F_t=10.8g=108" N"`

108 N felfele irányuló erővel lehet a csigát kiegyensúlyozni.

b)
108 N erőt fejt ki a kötél a felfüggesztési pontra.
Ez az előző számolás alapja, hogy ugyankkora erőt fejt ki a csiga a kötél segítségével ránk, mint a felfüggesztési pontra.

c)
Mivel feltételezhetjük az egyenes vonalú egyenletes mozgást, az általunk végzett munkát kiszámolhatjuk úgy, hogy
`W_"összes"=F*s=108" N"*10" cm"=108*0.1=10.8" J"`
A hasznos munka az, ami arra megy, el, amit el akarunk végezni, ami ez esetben a doboz emelése. Mivel a doboz egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, a rá ható erők eredője 0. Ez alapján a dobozt emelő erő egyenlő a súlyával, ami `20g=200" N"`.
Mivel mozgócsigáról van szó, a csiga (és ez által a doboz) fele annyit emeledik, mint amennyit mi húzunk a kötélen. Ez ez esetben 5 cm.
`W_"hasznos"=200" N"*5 " cm" = 200*0.05=10" J"`

`eta = W_"hasznos"/W_"összes"= 10/10.8=25/27 approx 0.926`
Észreveheted, hogy ez megegyezik azzal ha csak azt számoltuk volna ki, mennyi az összes emelendő tömeg aránya a hasznos emelendő tömeg arányával
`eta = m_"hasznos"/m_"összes"=20/(20+1.6)= 25/27`.
Ha akarod, levezetheted, hogy miért lehet így is kiszámolni (vagy logikusan beláthatod, de szeretni kell a képleteket)



4.
Hogy egyensúlyban tartsuk a vödröt, ugyanakkora forgatónyomatékot kell kifejtenünk a kerékre, mint az a hengerre. A forgatónyomaték az erő és az erőkar szorzatával számolható.
`M=F*r`

`0.2*F_t = 0.08*20g`
`F_t = 5*0.08*20g=80" N"`
0