Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani az alábbi Fourier sorokat?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
587
Ez a feladatsor: http://www.math.u-szeged.hu/~fulopv/main2%20.pdf

Ebben valamilyen szinten meg vannak magyarázva a dolgok, de nem olyan szinten ,hogy egy "átlag" ember megértse 100% osan szerintem..

Szóval a 95. oldal 6. feladatáról lenne szó. Itt a következők nem egyértelműek:

-Hogyan lesz a 2picn az ,ami? Tehát értem az integrálást ,viszont az egyszerűsítés részét nem. Ha ezt egy kicsit részletesebben le tudnátok írni azt megköszönném.

-Miért lesz 4 eset pontosan?

-Miért 4k + 1 ,4k + 2 .... 4k helyettesítünk be az n helyére?

-Az e- ados tagoknak miért jön ki eredménynek 1 vagy -1 vagy i?


7.feladat 96.oldal.

-tt a parciális integrálásnál ,hogyan jön ki a végeredmény? Magát a módot értem de az egyszerűsítés részt sajnos itt sem.

-Ezt követően mikor használjuk a leibniz formulát ,akkor miért vonunk ki 1-et a tagból a végén?

-Itt miért csak két esetet vizsgálunk?

-Emelett az e-ados egyszerűsítések itt sem teljesen világosak az esetek vizsálatánál.


A válaszokat előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
6)
Gondolom azt nem értetted, hogy hogyan lesz az `1/(-i·n)`-ből `i/n`. Szorozd be a számlálót és a nevezőt is `i`-vel:
`1/(-i·n)=i/(-i·i·n)=i/(-(i^2)·n)=i/n`

Miért 4 eset van:

Először egy ismert dolog: `e^(iφ)` a komplex síkon egy egység hosszú vektor, ami a `φ` szög irányába mutat. Ez 2π-vel periódikus, mert 2π-nként éppen körbeforog egyszer: `e^(i·(φ+2π))=e^(iφ)`

Most az `e` kitevőiben a szögek (vagyis az `i` kivételével amik még ott vannak) ilyenek: `n π/2` valamint `"-"nπ`.
- A `"-"nπ` szögű `e^(iφ)` kétféle értéket (`1, "-1"`) vehet fel a szerint, hogy `n` páros vagy páratlan, utána ismétlődik a dolog. Szóval annak 2 a periódusa.
- Az `n π/2`szögű viszont 4-féle értéket vehet fel, utána kezdi újra. Vagyis annak 4 a periódusa (`1, i, "-1", "-"i`)

Ezeknek a különbsége 4-es periódusú, mert 2-nek és 4-nek a legkisebb közös többszöröse 4. Ezért érdemes `n=4k+{0,1,2,3}`-mal számolni.
Módosítva: 6 éve
1

- A 7)-ben pont ugyanaz van, mint az eklőbb: `1/-i=i`.
- Azért jön be a -1, mert `e^0=1`-et kell kivonni.
- Azért 2 a pariódus, mert most csak `e^(-nπ·i)` van, ahol a szög `nπ`, az vagy 1, vagy -1 lesz. Kétféle.
- Az egyszerűsítés meg úgy megy, hogy `e^(-πi)=-1` és `e^0=1`
1