Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
605
Egy 45 fős tyúkfarmon, három kérdésben kellett dönteni. A kérdések:
1. A tyúk volt-e előbb, vagy a tojás?
2.Szebb-e a csirke, mint a tyúk?
3.Igaz-e, hogy a tojás a tyúk őse?
a).A szavazás után kiderült, hogy az 1. és 3. kérdesre egyaránt 23-23 igen szavazat érkezett , míg a második kérdesre csak 17.
b). Az 1. kérdésre igennel válaszolók közül 13-an a 2. , 12-en a 3. kérdésre feleltek nemmel.
c). Igent mondott a 2. és 3. kérdésre 6 fő , de közülük ketten az első kérdésre nemmel szavaztak.Hányan szavaztak mind a három kérdésre nemmel?
Komoly , értelmes válaszokat!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Ez a nyolc lehetőség van: (I: igen; N:nem; X: nem tudjuk)

III

IIN

INI

INN

NII

NIN

NNI

NNN

c,

NII: 2 fő

III: 4 fő

b,

INX: 13 fő = INI + INN

IXN: 12 fő = IIN + INN


a,

1. IXX: 23 fő = III + IIN + INI + INN

Ebből megtudjuk, hogy (b-1 állítást kivonva) az első két kérdésre igennel válaszolt (IIX) 23-13= 10 fő

a c-2-t kivonva: IIN: 6 fő

2. ha viszont b-2-t vonjuk ki, abból pedig c-2-t, akkor INI= 23-12-4 = 7 fő

XIX: 17 fő = III + IIN + NII + NIN

az első kettőt már tudjuk, marad az NIX = NII + NIN = 17-10 = 7 fő

3. NII-t is tudjuk (c-1), NIN = 7-2 = 5 fő

XXI: 23 fő = III + INI + NII + NNI

4. III+NII-t tudjuk (c-1-2, 6 fő), INI + NNI = 17 fő, INI-t ismerjük (c-1), NNI: 10 fő

5. b-2: INN = 13-INI = 13-7 = 6 fő

Összesítünk:

NII: 2 fő

III: 4 fő

IIN: 6 fő

INI: 7 fő

NIN: 5 fő

INN: 6 fő

NNI: 10 fő

Ez összesen 40 fő, tehát 5 fő szavazott mindhárom kérdésre nemmel.

(Remélem nem számoltam el).
0