Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Elektromágneses indukció?

676
Holnap felelek fizikából. Valaki összefoglalná nekem érthetően?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, elektromágneses indukció, help
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A mozgó elektromos töltések (elektromos áram) maguk körül mágneses mezőt keltenek.
Az áram mágneses hatását nagyon sok helyen, eszközben használjuk, alkalmazzuk. (Hangszóró, elektromágnesek, csengő, stb.)
A mágnesesség és elektromosság kapcsolatában nagy jelentőséggel bír az elektromágneses indukció jelensége: mágnesekkel is lehet áramot létrehozni és nem csak árammal mágnesességet.

Mágneses indukció elve (száraz fogalom):
Michael Faraday: A változó mágneses mező magakörül elektromos mezőt hoz létre (indukál), melynek bármely kétpontja között indukált feszültség mérhető.
Az így létrehozott elektromos mezőbe helyezett vezetőben töltések áramlása jön létre (Lorenz erő), zárt áramkörben indukált áram keletkezik.

A mágneses indukciónak 2 típusa van:
a, Mozgási indukció
A változó mágneses mezőt egy mágnes (áram átjárta tekercs) mozgatásával állítjuk elő, illetve mágneses mezőben mozgatunk vezetőt, melyben az áram indukálódik. A jelenség szempontjából lényegtelen, hogy a mágnest mozgatjuk, vagy a vezetőt, vagy mindkettőt. A mozgás a gyakorlatban többnyire forgó mozgás.
Például: a biciklin a dinamó.

b, Nyugalmi indukció
A változó mágneses mezőt tekercsben úgy állítjuk elő, hogy változtatjuk a tekercsben folyó áram erősségét.
Például: transzformátor
1