Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
647
Álló helyzetből induló jármű 20 másodpercen keresztül egyenletesen gyorsít, gyorsulása 1 m/s2 Majd a megszerzett sebességgel egyenletesen mozog tovább. a, Mekkora utat tesz meg a jármű az indulástól számított 60s alatt? b, Mennyi idő alatt tesz meg 300 m utat? Előre is köszönöm aki levezetné nekem❤️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Két része van az útnak, az egyik a gyorsuló szakasz, a másik az egyenletesen haladó.

A gyorsuló szakaszon `s_1`=`a/2*t_1^2` = `1/2*20^2` = 200 m-t tesz meg.

Mekkora sebességre gyorsít fel?

v=`a*t` = `1*20` = 20 `m/s`-ra.

20 s-ig gyorsít, 40 s-ig egyenletesen halad.

Az egyenletes szakaszon megtesz `s_2` = `v*t_2` = `20*40` = 800 m-t

A megtett út tehát 1 perc alatt `s_1+s_2` = 200+800=1000 m


b,

200 m-t a gyorsító szakaszon teszi meg, a további 100 m-t az egyenletesen haladó szakaszon. Ezt pedig: `t_3` = `s_3/v` = `100/20` = 5 s alatt teszi meg.

A 300 m-es utat tehát 20+5 = 25 s alatt teszi meg.
1