Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi szummázásnál miért van ez index cserekor?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
422
Ha berakjuk az indexet 1-re akkor eltűnik a szummajel mögötti 1-es érték. Ez miért van? Illetve egyálntalán miért kell indexet cserélni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Mivel ha behelyettesíted n helyére a 0-t, akkor a következőket kapod:

`(-1)^0/(2*0!)*z^(2*0)`
Minden szám 0. hatványa 1.
2*0=0, 0! értéke szintén 1.
Szóval `1/1*1=1`
Ugye a szumma nem más, mint az, hogy a szummán belüli képletbe behelyettesíted az aktuális n értékét, erre kijön az adott n-hez tartozó érték, és ezeket adod össze (jelen esetben a végtelenségig). De amikor indexet 0-ról 1-re cseréled, akkor az n=0-hoz tartozó értéket nem vonnád ki az 1ből. De mivel egyenlőségben az értéket nem változtathatod meg csak úgy, mert különben nem állna fenn az egyenlőség, így ezt az értéket kiszámolod és a szummán kívül vonod ki az 1ből. Ami azért jó, mert ezzel el is tüntetted azt, így csak a szummás rész marad.
Módosítva: 6 éve
0