Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Piatgorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
517
Egy padlástéri szoba egyik függőleges fala húrtrapéz alakú, méretei pedig 5 m, 3m, 3m és 3m. Számítsd ki a szoba ezen falának területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egy padlástéri szoba egyik függőleges fala húrtrapéz alakú, méretei pedig 5 m, 3m, 3m és 3m. Számítsd ki a szoba ezen falának területét!
Fogod és felrajzolod az ábrát. Behúzod a trapézhoz tartozó magasságokat. Megfigyeled azt, hogyha az egyik magasság mentén "elvágod" a trapézt, akkor egy derékszögű háromszöget kapsz, aminek az átfogója 3 m. Annak a befogónak, ami a trapéz hosszú alapján van, ki tudod számolni a hosszát úgy, hogy az alsó 5 méteres szakaszból kivonod a 3 méteres felső szakaszt. Ez ugye 2 lesz. Viszont ez nem a befogó hossza, hanem annak a kétszerese, hiszen a másik oldalon is van egy ugyan ilyen derékszögű háromszöged, hiszen a húrtrapéz szimmetrikus.
Ezáltal kijön, hogy a befogó 1 m lesz.
Felírod a tételt:
`1^2+x^2=3^2`
`1+x^2=9`
`x^2=8`
`x=+-sqrt(8)` de mivel egy háromszög oldala nem lehet negatív, ezért `sqrt(8)` lesz a megoldás.
Ezt még a legegyszerűbb alakra hozzuk:
`x=sqrt(8)=sqrt(2*4)=2*sqrt(2)`
0