Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1600
Két fiú sakkot szeretne venni. Az egyiknek hiányzik a pénzéből a sakk árának 10%-a, a másiknak az ár 1/6 része. Megveszik a sakkot közösen, kiderül,hogy a pénzük 4400 Ft-tal volt több mint a sakk ára. Mennyibe kerül a sakk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
sakk ára legyen X

Az egyenlet bal oldalán felírjuk a pénzüket, a jobb oldalán a sakk árát + 4400 ft-ot:

(9/10) * X + (5/6) * X = X + 4400
közös nevező:

(27/30)*X + (25/30) * X = X + 4400
(52/30)*X = X + 4400 // -X
(22/30)*X = 4400 // * 30/22-vel
X = 6000

A sakk ára 6000 Forint volt.
0

Szia! a sakk árát jelöltem x-el:
x+4400=0,9x+5/6x /*6
6x+26400=10,4x /-6x
26400=4,4x /*10
264000=44x /:44
6000=x

3