Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
454
A kérdést csatoltam, a válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
NaOH + HCl = NaCl + `H_2O`

pH=13 -> pOH= 14-pH = 1 ; `c_(NaOH)` = 0.1 `(mol)/(dm^3)`

1000 `cm^3` NaOH-oldatban van 0.1 mol NaOH

100 `cm^3`oldatban van `100/1000*0.1` = 0.01 mol NaOH


Rendelkezésünkre áll pH=1-es sósav. -> `c_(HCl)` = 0.1 `(mol)/(dm^3)`

1000 `cm^3` HCl-oldatban van 0.1 mol HCl

x `cm^3` HCl-oldatban van `x/1000*0.1` mol HCl

Összeöntjük a két oldatot:

Az oldat térfogata (100+x) `cm^3` lesz

A HCl mind elfogy, a NaOH mennyisége csökken, 0.01-`x/1000*0.1` mol lesz

100+x `cm^3` oldatban van 0.01-`x/1000*0.1` mol NaOH

a,

1000 `cm^3` oldatban van 0.01 mol NaOH (pH-1=12)


`1000/(100+x)` = `0.01/(0.01-x/1000*0.1)`

x= 81,8 `cm^3` HCl-oldat szükséges.



b,

1000 `cm^3` oldatban van 0.001 mol NaOH (pH-2=11)

`1000/(100+y)` = `0.001/(0.01-y/1000*0.1)`

y= 98,01 `cm^3` HCl-oldat szükséges.


c,

Van tehát 100 `cm^3` NaOH-oldatunk, amiben van 0.01 mol NaOH

hozzáadunk z `cm^3` HCl-oldatot, amiben van `z/1000*0.1` mol HCl

Az oldat lesz 100+z `cm^3` amiben lesz `z/1000*0.1`+0.01 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban lesz 0.01 mol HCl


`1000/(100+z)` = `0.01/(0.01+z/1000*0.01)`

z=122.22 `cm^3` HCl-oldat szükséges.
1