Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
349
A képet csatoltam, a válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`NaOH` + HCl = NaCl + `H_2O`

pH = 2; `C_(HCl)` = 0.01 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` HCl oldatban van 0.01 mol HCl

10 `cm^3` oldatban van `10/1000*0.01` = 0.0001 mol HCl

A semlegesítéshez ugyanennyi mol NaOH szükséges.

Rendelkezésünkre áll:

a, pH=13 -> pOH=14-pH= 1; `c_(NaOH)` = 0.1 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` NaOH-oldatban van 0.1 mol NaOH

hány `cm^3` oldatban van 0.0001 mol HCl?

x= `0.0001/0.1*1000` = 1 `cm^3` NaOH-oldatra van szükség.


b, pH=12 -> pOH=14-pH= 2; `c_(NaOH)` = 0.01 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` NaOH-oldatban van 0.01 mol NaOH

hány `cm^3` oldatban van 0.0001 mol HCl?

y= `0.0001/0.01*1000` = 10 `cm^3` NaOH-oldatra van szükség.


c, pH=11 -> pOH=14-pH= 3; `c_(NaOH)` = 0.001 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` NaOH-oldatban van 0.001 mol NaOH

hány `cm^3` oldatban van 0.0001 mol HCl?

z= `0.0001/0.001*1000` = 100 `cm^3` NaOH-oldatra van szükség.
1