Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! SOS Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
473
A képet csatoltam, a válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
6,

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

1000 `cm^3` HCl-oldatban van 0.16 mol HCl


a,

1000 `cm^3` NaOH-oldatban van 0.05 mol NaOH

Hány `cm^3` NaOH-oldatban van 0.16 mol NaOH?

x= `0.16/0.05*1000` = 3200 `cm^3` = 3.2 `dm^3`


b,

1 `dm^3` NaOH-oldatban van 0.05 mol NaOH

y `dm^3` oldatban van `0.05*y` mol NaOH


Összeöntjük,

az oldat térfogata lesz 1+y `dm^3`

1+y `dm^3` oldatban lesz `0.16-0.05*y` mol HCl

a NaOH elfogy,HCl marad, mégpedig annyi, hogy

1 `dm^3` oldatban 0.02 mol HCl lesz


`1/(1+y)` = `0.02/(0.16-0.05*y)`

y = 2

2 `dm^3` NaOH-oldat szükséges.


c,


z `dm^3` oldatban van `0.05*z` mol NaOH

Összeöntjük,

az oldat térfogata lesz 1+z `dm^3`

1+z `dm^3` oldatban lesz `0.05*z-0,16` mol NaOH

1 `dm^3` oldatban lesz 0.01 mol NaOH

`1/(1+z)` = `0.01/(0.05*z-0.16)`

z=4.25 `dm^3` NaOH-oldat szükséges.
1