Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rendszer zárt alakban megadása

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
619
h[k]=ε[k]⋅(15.7)⋅(0.5)k+(12.8)⋅δ[k]
u[k]=ε[k]⋅(−0.3)k

A válasz alakja:
y[k]=ε[k]⋅( ⋅(0.5)k+ ⋅(−0.3)k)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házi, bme, Rendszerelmélet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Feltételezem, hogy az időindexek a kitevőben vannak, nem pedig szorozni akartál velük... A rendszer átviteli függvénye az impulzusválasz Z-transzformáltja:

`H(z)=15.7 z/(z-0.5)+12.8=(28.5z-6.4)/(z-0.5)`

A gerjesztés Z-transzformáltja:

`U(z)=z/(z+0.3)`

Innen a válasz Z-transzformáltja:

`Y(z)=H(z)U(z)=(28.5z^2-6.4z)/((z-0.5)(z+0.3))`

Bontsuk parciális törtekre:

`Y(z)``=``A z/(z-0.5)+B z/(z+0.3)``=``(A z(z+0.3)+B z(z-0.5))/((z-0.5)(z+0.3))``=``((A+B)z^2+(0.3A-0.5B)z)/((z-0.5)(z+0.3))`

Egyenletrendszert kaptunk az együtthatókra:

`A+B=28.5`
`0.3A-0.5B=-6.4`

Ennek a megoldása `A=9.8125` és `B=18.6875`, tehát a válasz:

`Y(z)=9.8125 z/(z-0.5)+18.6875 z/(z+0.3)`

Ennek az inverz Z-transzformáltja a válasz időfüggvénye:

`y[k]=epsilon[k](9.8125*0.5^k+18.6875*(-0.3)^k)`
1