Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Metek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1417
A nyolcadikosok a farsangi dekorációhoz egy négyzet alakú kartonból az ábrán látható szürke alakzatot vágták ki
A) Mekkora a hulladék (a fehér rész) területe?
B) Hány dm² a minta területe?
C) A karton hányad része lett hulladék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha 1 négyzet területe 1 `dm^2`, akkor a teljes terület `6*6` = 36 `dm^2`

A, A hulladék 4 db háromszög, melynek területe `("alap"*"magasság")/2` = `(2*3)/2` = 3 `dm^2` szorozva néggyel, az 12 `dm^2`

B, A minta területe tehát 36-12 = 24 `dm^2`

C, 36 `dm^2` a teljes terület, 12 `dm^2` a hulladék, akkor `12/36` = `1/3`-ad része hulladék.
0